Druhy nožů s jejich použití

Poznejte k čemu se které nože používají.

ŠÉFKUCHAŘSKÉ NOŽE/ GYUTO

Univerzální nože větších rozměrů s konstrukcí full tang, ergonomicky tvarovanou rukojetí a výborným vyvážením nože, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Konstrukce a materiál nože je speciálně určený pro každodenní krájení a sekání velkého množství potravin. Samozřejmostí je perfektní ostrost a vysoká odolnost. Nůž Gyuto je japonská obdoba západních šéfkuchařských nožů, oproti kterým může mít o trochu užší čepel.


VYKOSŤOVACÍ NOŽE

Nože se speciálně tvarovanou a pružnou čepelí, se kterou velice jednoduše oddělíte maso např.od kloubů.Čepel je kratší k jistější manipulaci s nožem.


FILETOVACÍ NOŽE

Maso ryb není rozdíl od masa jiných zvířat tak pevné. Pro dokonalý výsledek proto doporučujeme používat speciální filmovací nože, které jsou tenčí a pružnější, a které Vám usnadní oddělení masa od kůže a páteře bez zbytečných ztrát.


PLÁTKOVACÍ NOŽE

Ukrojit opravdu tenký plátek šunky se stane s těmito noži naprostou hračkou.Čepele nožů určené pro plátkování šunky jsou tenké a extra dlouhé a celá konstrukce nože je vyborně vyvážená.


UNIVERZÁLNÍ A OKRAJOVACÍ NOŽE

Univerzální nože, které nesmí chybět v žádné kuchyni.Velice ostrá špička umožňuje snadné proniknutí nože do potravin s pevnější vrchní částí a stejně kvalitní ostří pak dokončí řez. Čepele jsou menší a proto je jednoduší okrajovaní nebo čištěni zeleniny.


NOŽE NA PEČIVO

Nože se zoubkovaným ostřím, které odstraní marný souboj při krájení pečiva a umožní Vám nakrájet úhledné plátky. Zoubkované ostří snadno proniká povrchem krájené suroviny a je proto možné ho použít i pro krájení rajčat nebo ovoce.


VYKOSŤOVACÍ NOŽE

Nože se speciálně tvarovanou a pružnou čepelí, se kterou velice jednoduše oddělíte maso např.od kloubů. Čepel je kratší k jistější manipulaci s nožem.


YANAGI-SASHIMI

Tradiční japonský nůž, původně používaný v západním Japonsku, dnes oblíbený mezi předními šéfkuchaři po celém světě.
Nůž je určený pro práci s rybami, chobotnicemi i ostatními mořskými plody, a především pro výrobu sushi. Zvládnete s ním však také snadno naplátkovat sýr či šunku.


TAKOBIKI-SASHIMI

Tradiční japonský nůž původně používaný ve východním Japonsku, dnes oblíbený mezi předními šéfkuchaři po celém světě.
Hlavním rozdílem je takobiki čtvercová hlava, která pomáhá šéfkuchařům smyslně pracovat s plátky sashimi a připravit je odpovídajícím způsobem na talíř. Nůž je určený pro práci s rybami, chobotnicemi, i ostatními mořskými plody, a především pro výrobu sushi. Zvládnete s ním však také snadno naplátkovat sýr či šunku.


SANTOKU

Nůž Santoku doporučujeme pro svoje univerzální použití do všech kuchyní jako základní nůž-můžete s nimi krájet zeleninu, porcovat maso a ryby, sekat cibuli, utřít česnek, drtit, plátkovat, apod. Tenké ostří nože Vám zaručí hladký a snadný řez, díky kterému z krájené zeleniny nebo masa neunikne zbytečná šťáva. Rozměry čepele umožňují nakrájenou surovinu podebrat a přenést na pánev.


NAKIRI

Tradiční japonský nůž na krájení a sekání zeleniny, ovoce a bylinek, velice oblíbený mezi kuchaři. S nožem Nakiri velice snadno nakrájíte suroviny na drobné kostičky nebo tenké nudličky. Díky rozměrům čepele můžete nakrájenou surovinu nabrat a přenést např. na pánev.


DEBA

Tradiční japonský nůž na ryby a maso. Je jednostranně broušený a konstrukce čepele umožňuje snadné vykošťování, ale i tenké plátkování masa. Perfektní nůž nejen pro sushi.