MAC Damascus japonský kuchařský nůž na zeleninu Nakiri
5 829,- Kč s DPH
4 817,- Kč bez DPH
Toto zboží už bohužel není skladem, ozvěte se nám e-mail info@macnoze.cz a my Vám obratem zjistíme, kdy bude opět naskladněn.
Dostupnost | VYPRODÁNO |
---|---|
Kód | DA-JU-180 |
Celková délka | 314 mm |
Hmotnost | 241 g |
Délka čepele | 180 mm |
Použití | Nože na ovoce, Nože na zeleninu |
Jádro nože | MAC ocel AUS8 |
Rukojeť | Vrstvené dřevo Pakka |
Počet vrstev oceli | 64 |
Vysoká tvrdost čepele | 58 HRC |
Dárková krabička | Ano |
Výrobce | MAC Corporation Japan |
Nůž Nakiri
Japonský nůž Nakiri MAC Damascus DA-JU-180 s délkou čepele 180mm je tradiční japonský nůž, určený především na krájení a sekání zeleniny, ovoce nebo třeba bylinek. Mezi kuchaři je velice oblíbený. S nožem Nakiri snadno nakrájíte suroviny na drobné kostičky nebo tenké nudličky. Díky rozměrům čepele vám umožní nakrájenou surovinu nabrat a přenést na pánev.
- tvrdost 61 HRC Rockwellovy stupnice
- oboustranně broušený
- damascus vrstvený design
- dokonalé vyvážení pro pohodlnou prácí s nožem
- odolná a pevná rukojeť
- není vhodné mýt v myčce
- dárková krabička
Popis Damascus série
Luxusní dobře vyvážené kuchyňské nože s pohodlnou ergonomickou rukojetí usnadňují práci pod přirozeným úhlem. Nádherné čepele jsou vyráběny z 64 vrstev nerezové oceli, jádro nože je vyrobeno z oceli MAC – ze stejné vysokouhlíkové litiny molybden-chromu, která v průběhu let udělala z nožů MAC jedny z nejpopulárnějších nožů na celém světě.
Ocel Damascus – AUS8 jádro (Ocel MAC), 32 střídavé vrstvy oceli 410 a 430 z nerezové oceli na každé straně čepele (všech 64 vrstev).
Historie Damascenské oceli
Damascus (damašková) ocel má velmi dobré mechanické vlastnosti, byla používána ve středověku pro výrobu sečných zbraní. Název je odvozen od města Damašek v Sýrií, v jehož okolí bylo v období středověku mnoho dílen vyrábějících meče a šavle jedinečné kvality. Sečná zbraň z damascenské oceli byla vyráběna v kolem let 900–1600 n.l. na Blízkém východě. Důvody téměř celého zániku výroby těchto zbraní v 17. století nejsou zcela známy. Proces výroby damascenské oceli podléhal tajemství. V evropských zemích se takto kvalitní materiál oceli nikdy nepodařilo napodobit.
Aby vám nože Mac sloužily, co nejdéle dodržujte tato jednoduchá pravidla:
- Žádné kuchyňské nože vyrobené z vysoce kvalitní oceli s dlouhou životností by se neměly z důvodu vysoké teploty a silně působících čistících prostředků mýt v myčce.
- Po použití omyjte nůž jemnou mycí houbičkou a kuchyňským čisticím prostředkem, poté důkladně opláchněte. Nůž otřete jemným hadříkem dosucha. Po krájení citrusových plodů, cibule, rajčat a dalších surovin je opravdu důležité nůž důkladně omýt.
- Nevystavujte nůž dlouhodobému kontaktu s vodou nebo solí!
- Nože vyrobené z uhlíkové oceli nejsou nerezové a vyžadují větší péči při prvních použitích. Doporučujeme čepel nože po každém použití omýt, osušit a přetřít hadříkem namočeným v oleji. Zvýší se tak jeho odolnost proti korozi. Drobnou rez nebo patinu odstraníte broušením na kvalitních japonských vodních kamenech.
- Nože skladujte odděleně od ostatního kuchyňského příslušenství.
- Nepoužívejte nože ke krájení tvrdých surovin, jako jsou například zmražené potraviny nebo kosti. K tomu slouží speciální nože, které najdete v nabídce na našem eshopu.
Doporučujeme brousit nože pouze na kvalitních vodních kamenech! Jak často? Záleží, jak často nože používáte. Profesionálním kuchařům, kteří nože používají téměř denně, doporučujeme je jednou měsíčně brousit na vodních kamenech a před každým použitím dobrušovat ostří na ocílce. Domácím kulinářům doporučujeme jednou za tři měsíce nože brousit na vodních kamenech a ostří dobrušovat ocílkou podle potřeby.
Nedoporučujeme používat k ostření nožů jednoduché ostřice. Tento způsob ostření je pouze výpomocný, pokud nemáte dostatek času nabrousit nůž na kvalitních brusných vodních kamenech.